Katarakt, göziçi merceğinin şeffalığını kaybedip opaklaşmasıdır.Bebeklik ve çocukluk çağında görülmekle birlikte en sık orta ve ileri yaşta görülür.
Yaşın ilerlemesi ile cildin yaşlanması gibi göziçi merceği de şeffaflığını yitirmeye, kesiflemeye, opaklaşmaya başlar.Ancak şeker hastalığı(diabetes mellitus), ilaç kullanımı (özellikle kortizon), geçirilen göz travmaları kataraktın daha erken yaşlarda görülmesine neden olur.
Bebeklerde en sık katarakt nedeni anne adayının gebeliğin ilk aylarında geçirdiği enfeksiyonlara veya annenin kullandığı ilaçlara bağlı gelişir.Kataraktlı olan bebeğin gözbebeği beyaz görülür, aile tarafından rahatça farkedilir.
Kataraktın tek tedavisi AMELİYATTIR .Ameliyatta opaklaşan göziçi merceği çıkartılır yerine bir mercek yerleştirilir.Peki ameliyat nasıl yapılır;
1.Genelde damla aneztezisi uygulanır.
2.Ameliyat süresi 10-15 dakika civarındadır.
3.Ameliyat sonrasında gözünüz kapatılmaz ve aynı gün taburcu edilirsiniz.
4.Ameliyat sonrasında size verilen göz damlalarını kullanıp 1. gün kontrole gelmeniz önerilir.
Ameliyat esnasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez sadece dokunma hissi hisseder.Hasta ameliyat esnasında konuşabilir.
GÖZİÇİ MERCEKLERİ
Günümüzde çeşitli modellerde ve markalarda göziçi mercekleri vardır.Ama esasta 2 gruba ayrılırlar.
1.Monofokal Göziçi Mercekeleri
Bu mercekler tek odaklı mercekler olarakda bilinir.Genelde uzak için takılırlar yakın görme için hasta gözlük takmak zorundadır.
2.Multifokal Göziçi Mercekleri
Çok odaklı mercek olarak da bilinir.Bu mercekler kullanıldıklarında uzak ,yakın ve orta mesafe görmeleri oldukça iyidir.Günlük yaşamda aktivitelerin %85-90 nı gözlük kullanmadan yapabilir.